5 podcast vragen aan Michiel Veenstra

geplaatst in: Nieuws | 0

Hoe zijn podcasts onderdeel van het leven van KINK-dj Michiel Veenstra? En wat heeft hij geleerd als podcastmaker?

Elke ochtend is Michiel Veenstra te horen in de ochtendshow van radiozender KINK. Daarnaast maakt hij al jarenlang de podcast D-Tales, samen met Ralf Verhoef en Jorn Jokker, over alles rondom Disney. Podcasts spelen dus een grote rol in het leven van Michiel, zowel in werk als privé.

Op welke manier is luisteren naar podcasts onderdeel van je dag?

Doordeweeks heel gefragmenteerd: als ik van huis naar werk fiets en weer terug: dat zijn tien hele minuten per keer. Op zondag luister ik verder bij tijdens hardlopen en ik pak vaak ergens wat mee tijdens een huishoudelijk klusje, bij het strijken bijvoorbeeld.

Wat is of was de grootste uitdaging waar je als podcast-maker mee te maken hebt/had?

Onderdeel van m’n antwoord zometeen op vraag 4: de continuïteit vasthouden. Er is niks zo belangrijk als een vaste publicatie dag of tijd, en dat lukt gewoon niet altijd omdat het iets is dat je naast je gewone werk doet. We hebben bij D-Tales de mazzel dat we met z’n drieën zijn — als er een keertje iemand niet kan kunnen de andere twee het ook opvangen.

Waar moet een goede podcast aan voldoen, voor jou persoonlijk?

Het allerbelangrijkste is dat het onderwerp mij persoonlijk aanspreekt, maar dat is net het hele idee van podcasting natuurlijk 😀. Maar zelfs de meest interessante podcast ooit gaat uit als het geluid niet goed is. Grootste ergernis: wisselende volume binnen een episode waardoor je constant naar je volumeknop moet grijpen. Doodzonde!

Welke tip wil je meegeven aan beginnende podcast-makers?

Continuïteit dus. Je moet van een podcast er op aan kunnen dat ie er elke dag, week of maand op hetzelfde moment klaar staat. Als ik maandagochtend vroeg op m’n fiets stap is mijn favoriete Amerikaanse podcast over Disney er ook. En zo niet, dan heb ik een stom begin van de ochtend. Als je aan een vast publiek wil bouwen: continuïteit en vaste tijden aanhouden.

Wat zijn je 3 favoriete podcasts tot nu toe?

Poeh, moeilijk! Ik kies voor Serial, want daar begon de grote liefde voor het medium toch echt mee, met name de verhalende podcast. Ook heb ik heel erg genoten en geleerd van De Plantage van onze Voorouders. En ook de reeks Weird Hit Wonder van de VPRO is smullen – met eervolle vermelding voor Blauwe M&M’s van dezelfde makers


Foto: Jessie Kamps


Audio Impact

Een eigen podcast over je bedrijf, dienst of passie? Wil je je podcast verbeteren en professionaliseren? Audio Impact helpt je van begin tot eind. Van het ontwikkelen van het concept, het opnameproces tot het online verspreiden van elke aflevering. Meer weten? Neem vrijblijvend contact op.